Degeneratie

Afbeeldingsresultaat voor ouder wordenNiemand vertelt u dat iedereen symptomen van degeneratie krijgt, het hoort bij het ouder worden. Mensen kunnen artrose hebben zonder pijn en een spierscheur hebben zonder dat ze het zelf merken. Het is net zo normaal als het grijs worden van uw haar of rimpels krijgen. Dat zijn ook symptomen van het ouder worden en deze doen geen pijn. Mensen zijn goed in aanpassen en tolereren. Mensen kunnen dus een ‘’versleten’’ (artrose) knie hebben zonder dat ze daar pijn aan hebben. Maar in sommige gevallen zorgen ze voor een bijdrage aan pijn. Waar we aan willen werken zijn dan de factoren die u gevoeliger maken.

Kracht en lenigheid
Het komt vaak voor dat mensen met pijn zichzelf de schuld geven. Zoals ‘’mijn rug is zwak’’. Deze gedachte hebben veel mensen, maar is niet waar. U heeft geen pijn omdat u zwak of stram bent.
Spierkracht is belangrijk als u dingen wilt doen, echter kan dit soms ook wat schade laten ontstaan. Maar weefselschade is niet het voornaamste bij pijn. Uw rug is bijvoorbeeld erg sterk en stabiel. Het heeft niet veel spierkracht nodig om stabiel te blijven in veel activiteiten. Als u wandelt, tuiniert, zit, staat en dagelijkse bezigheden doet vraagt u niet het uiterste van uw lichaam. Dus de uitspraak dat iemand slap is, is dus niet waar. Dit gaat ook op voor stramheid, mensen kunnen stram zijn en geen pijn hebben maar ook lenig zijn en geen pijn hebben.

Fysieke labiliteit
Het kan zijn dat er gezegd is dat uw pijn van een ‘’slechte’’ houding afkomt. ‘U bent asymmetrisch’. Als het lichaam een auto of brug zou zijn zou dit op gaan. Dan is een veranderde stand gevaarlijk. Het lichaam is echter een ecologisch systeem. Zitten en uw houding hebben een slecht verband met pijn. Het is inderdaad wel zo, als u lang zit dat uw rug kan gaan vervelen. Maar er is niet een ‘’perfecte’’ houding die u pijnloos laat zitten. U kan denken dat uw houding slecht is of dat het slecht is dat uw ene schouder lager staat dan de andere. Maar dat is normaal. Andere mensen hebben dat ook en hebben geen pijn. Als we deze onderwerpen onderzoeken komt eruit dat er geen verband zitten tussen deze asymmetrieën en pijn.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close