Herstelbelemmering?

‘Staat pijn gelijk aan schade?’ Als u deze vraag kan beantwoorden dan is het makkelijk om te beslissen of pijn uw gids moet zijn. We krijgen aangeleerd dat als iets zeer doet u er meteen mee moet stoppen anders ontstaat er schade. Soms is dit waar en in sommige gevallen gaat dit niet op. We gaan voorbeelden geven over wanneer u moet luisteren naar pijn.

Wanneer is pijn een slechte gids?
Als u lang pijn heeft draait het meer om de sensitiviteit van uw alarmsysteem dan een voorspelling doen over potentiele schade. Het is dan tijd om de bewegingen te doen die normaal gesproken pijn doen. Is er een manier waarop u de beweging kan maken zonder dat het al te veel pijn doet, weet ook dat we ook wel wat pijn kunnen dragen. Pijn staat niet gelijk aan schade, dit zorgt ervoor dat we ons kunnen aanpassen en pijn kunnen tolereren. Zorg ervoor dat u de pijn af en toe op zoekt zonder dat u er dagen last van heeft. Herhaal dit en geef het de mogelijkheid om aan te passen. Zo kunt u de balans vinden tussen pijn vermijden en wat u kunt hebben.

Zelfredzaamheid
Is iemands overtuiging om te slagen in specifieke situaties of een taak te volbrengen. We hebben het al eens gehad over de emmer, daarin worden al onze stressoren in gegooid en soms stroomt die over. Om dat te voorkomen kunt u of de emmer groter maken of de inhoud verminderen. Zelfredzaamheid is een manier om de emmer groter te maken.
Een lage zelfredzaamheid komt vaak voor als u het gevoel heeft dat er iets gerepareerd moet worden. Door een speciale operatie, oefening of behandeling zult u beter worden en voordat u die behandeling niet hebt gehad, kunt u ook niet herstellen. Werk samen met uw therapeut om uw revalidatie op maat te maken. Kijk welke factoren bij u van invloed zijn. En wederom: u hoeft niet eerst gerepareerd te worden, voordat u beter kan worden.

Reparatie heeft u niet nodig
Het is een concept die moeilijk te begrijpen is. Maar u heeft zoveel veerkracht en aanpassingsmogelijkheden. U kan artrose hebben of een spierscheur en geen pijn hebben. U kunt een beenlengte verschil hebben of een scoliose in uw rug. Angst en depressie kan uw leven beïnvloeden. En dit alles hoeft niet gepaard te gaan met pijn. Slappe spieren hoeven niet meteen tot een beperking te leiden. Al deze factoren vullen de emmer en hoeven niet per se te veranderen. Stress is niet altijd slecht, het is de reactie die we hebben op de stress die slecht voor ons kan uitpakken. Zelfredzaamheid en tolerantie opbouwen zijn manieren om u hiervoor aan te passen. Door langzaam uw visie op uw lichaam, de pijn en uw röntgenfoto’s te veranderen en inzien wat u er zelf aan kan doen, kunt u tolerantie op gaan bouwen. Wanneer u meer gaat doen en leert wat u allemaal kan, begint u te bouwen aan uw zelfredzaamheid. Wanneer de zelfredzaamheid toeneemt en u er successen mee gaat behalen zal het niet alleen uw overtuigingen en uw gedrag veranderen of uw emmer groter maken. Het kan het ook de inhoud van die emmer veranderen. Net als dat pijn in een neerwaartse spiraal erger kan worden. Kan zelfredzaamheid en tolerantie die spiraal ombuigen. Zelfredzaamheid is een goede start om uw sneeuwbal van herstel te creëren.

De dimensies van pijn
Pijn is moeilijk te begrijpen. Zoals eerder besproken wordt pijn door meerdere factoren beïnvloed. Niemand is in staat om alle factoren die van invloed zijn in kaart te brengen. Maar we weten wel dat het meer is dan alleen weefselschade.
– Sociale factoren; Een van de beïnvloedende factoren is het sociale aspect. Bijvoorbeeld alle stressoren in uw leven en hoe u daarop reageert als: geld problemen, werk situatie en steun van uw vrienden en familie. Zelfs onze cultuur heeft invloed op de perceptie van pijn.
– Lifestyle factoren; Net als eerder besproken is slapen een belangrijke factor dit is een lifestyle factor. Maar er zijn meer factoren van uw algemene gezondheid die invloed hebben op pijn. u kunt zo gedreven zijn in uw werk of hobby’s dat u ander gezond gedrag niet vertoont. Denk aan sporten of een dieet, dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op de gevoeligheid van uw zenuwstelsel en dus uw pijn.
– Algemene gezondheid; Andere ziekte of aandoeningen hebben ook invloed op de pijn. Mensen met suikerziekte hebben meer kans op pees klachten of zelfs een frozen schoulder.

Hoe word ik gezonder?
Wanneer u denkt aan gezondheid wilt u verder kijken dan alleen uw fysieke activiteiten en uw dieet. Denk aan uw fysieke gezondheid en uw emotionele gezondheid. Denk aan hoe u met problemen omgaat, zoals op het werk. Of de hobby’s die u graag zou willen doen. En denk aan de relatie met uw partner, vrienden en familie. Niemand is perfect en niemand hoeft perfect te zijn. Het is verkeerd om te zeggen dat u, uw leven om moet gooien voordat u pijnloos kan zijn. We kunnen fouten maken wat betreft onze gezondheid want we hebben altijd een mate van tolerantie. Kijk met uw dokter of hulpverlener waar de belangrijke gezondheidsvragen wat u betreft liggen. Kies vooral de dingen die belangrijk voor u zijn.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close