Het ervaren van pijn

Sensoren zijn zenuwuiteinde die verschillende prikkels waarnemen. Zo reageren ze op fysieke, chemische en warmte prikkels. Elke sensor heeft zijn eigen specialiteit. Als ze informatie doorgeven is dat niet altijd pijn, maar kan ook een waarschuwing zijn. Denk maar aan als u te dicht bij het vuur komt.

AAfbeeldingsresultaat voor sensoren zenuwls er ‘genoeg’ stimulans is voor deze pijnsensor, geeft deze informatie door aan het ruggenmerg. Het ruggenmerg besluit of de stimulans dreigend is of niet. Is het niet dreigend verdwijnt deze informatie, is het wel dreigend wordt het door gegeven aan het brein. In het brein wordt dezelfde overweging gemaakt. Is het dreigend genoeg dan voelt u pijn anders voelt u niets. Dit gehele proces gebeurt onbewust. In het lichaam zitten dus veel verschillende sensoren die ons informatie geven. Deze informatie moet altijd geïnterpreteerd worden, wat betekent deze informatie nu?

Het brein maakt de uiteindelijke keuze wat te doen met de signalen. Maar deze keuze is niet gebaseerd op 1 factor. Daarom is pijn meer dan alleen een signaal, het is onder andere een waarschuwing. Het verzamelt alle informatie die binnenkomt en koppelt hier de verwachting, verleden, gedachten en emoties aan. Dit heeft allemaal effect op het ervaren van pijn. Zo kan het zijn dat u met dezelfde signalen een andere pijn kan ervaren. Het brein zelf produceert niet zomaar pijn. Als het brein bezorgd is zorgt het ervoor dat de poorten meer open gaan staan en meer signalen door komen dan alleen de dreigende. Gelukkig heeft het brein ook het vermogen om signalen te onderdrukken en de poorten meer te sluiten.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close