Pijn is multidimensionaal

Wanneer pijn aan blijft houden gaat het minder om weefselschade en meer over dingen die u gevoeliger maken. Onthoud dat pijn normaal is, maar hoe langer pijn aanhoudt hoe beter we worden in het voelen van pijn. Het systeem wordt gevoeliger voor prikkels. Er zijn minder prikkels nodig om tot pijn te komen en verschillende factoren hebben hier mee te maken.

Pijn is te vergelijken met het vullen van een emmer. Veel factoren hebben invloed op de inhoud van de emmer en deze noemen we stressoren. Het kan zijn dat iemand veel fysieke, mechanische, emotionele en sociale stressoren heeft zonder pijn te ervaren. Maar een plotselinge verhoging in één van deze stressoren of een extra stressor kan de emmer doen overstromen. Mensen ervaren vaker pijn als er veranderingen zijn in hun stressoren. Het is het niet kunnen aanpassen aan de nieuwe stressoren dat pijn veroorzaakt, niet de hoeveelheid stressoren.

En nee…. Het zit niet allemaal tussen de oren!

Zelfs hulpverleners raken hiervan in de war. Zodra ze beginnen te praten over emoties, psychologische en sociale factoren of betrokkenheid van het brein is er vaak de aanname dat de pijn tussen de oren zit. Dat ze het hebben over deze factoren wil niet zeggen dat het lichamelijke gedeelte niet belangrijk is of dat de pijn verzonnen is. Het is zo dat de bio- psycho- en sociale factoren de fysieke factor kunnen versterken.
Als uw geliefde vast zit onder een boom heeft u veel meer kracht om die op te tillen, dan dat u in de fitness zaal gewichten staat te heffen. Dit is geen ingebeelde kracht. Zo werkt het ook met pijn, het is echt en niet ingebeeld.

Het mooie aan ‘’de emmer’’ is dat er meerdere opties zijn om te voorkomen dat hij overloopt. Het is niet een ding die opgelost moet worden.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close