Theorie 2

Het is belangrijk om eerst uw natuurlijke neiging om te vechten te doorzien, voordat u acceptatie als proces kunt toelaten in het leven. Acceptatie begint dus, ironisch genoeg, met verstandelijk inzicht. Hierdoor bent u instaat om uw automatische biologische en geconditioneerde reacties op situaties te vervangen door een meer functionele manier van doen. Als u ten volle beseft dat u geen controle hebt over uw gedachten, gevoelens en veel van uw omstandigheden, pas dan wordt het idee van acceptatie echt bespreekbaar. Acceptatie kan als een zwak alternatief voelen voor de furieuze strijd tegen negatieve gedachten, gevoelens en omstandigheden. Of zelfs als opgeven. Vanuit ACT is de definitie acceptatie: het toelaten en actief uitnodigingen van alle gedachten, emoties, lichamelijke sensaties en omstandigheden in uw leven die u eigenlijk liever niet zou willen hebben of ervaren, en waar u met uw gedrag geen invloed op kunt uitoefenen. We hebben allemaal de neiging om instinctief te reageren op dingen die vervelend voelen. Acceptatie begint niet wanneer u het denkt, maar wanneer u het doet. Spreek uw acceptaties hardop uit.

Afbeeldingsresultaat voor accepterenMet acceptatie wordt bedoeld ‘iets nemen zoals het is’ de weg naar acceptatie start met daden van bereidheid. Bereidheid is de keuze om oefeningen te gaan doen, waardoor u in contact komt met wat u eerder altijd vermeed.

Het doel van bereidheid is het toelaten en actief uitnodigen van pijnlijke en oncontroleerbare ervaringen. Als u uzelf toestaat deze pijnlijke ervaringen te hebben, dan hoeft u er ook niet meer voor weg te lopen. De vraag is of u bereidt bent om dingen te gaan doen die u niet zo leuk vindt en die u misschien zelfs eng vindt. Met bereidheid geeft u actief ruimte aan dingen die in de weg zitten. Hierdoor geeft u uzelf meer ruimte om te voelen wat u voelt, zonder dat u u perse goed hoeft te voelen. Met bereidheid blijven uw klachten (pijn) bestaan. Het enige wat er aan veranderd, is dat u niet langer tegen uw pijn vecht, waardoor u op termijn het lijden kunt verminderen

Mocht u meer informatie over pijn willen hebben lees dan verder, heeft u hier geen behoefte aan kijk dan of de oefeningen u kunnen helpen.

Bronnen:

Copyright 2014 Jansen, G., & Batink, T. || Time to ACT! Uitgeverij Thema || www.timetoact.nl

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close