Theorie 4

Als mensen zijn we vooral bezig met wat we allemaal NIET willen meemaken in ons leven. We vermijden angsten, mogelijke teleurstellingen en pijnlijke afwijzingen. We vergeten daardoor om de focus te leggen op wat we WEL willen. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als u uw leven lang bezig bent geweest met dingen ‘moeten’, hoe weet u dan wat je eigenlijk zou ‘willen’. Hoe weet u welke waarden echt van uw zijn en welke u zijn opgelegd door uw ouders en uw omgeving?

U kunt pas weten wat u wilt, als u allereerst weet wat u mag, en dat u in principe niks moet. U bent vrij om uw leven in te richting op de manier zoals u dat graag zou willen. ‘Moeten’ is in zekere zin heel makkelijk. U geeft u over aan de regels en eisen die uw verstand en de mensen om u heen u opleggen. Dit heeft als voordelen dat u geen discussies hoeft aan te gaan over wat u werkelijk zou willen doen met uw leven en dat u geen pijnlijke en angstige veranderingen hoeft door te voeren.

Weten waar uw werkelijke waarden liggen begint dus bij het loslaten van controle. Hiervoor zijn oefening ontwikkeld die u kunt doen.

 

Pijneducatie:

Bijdragers aan pijn:
Dit gedeelte voegt de vorige hoofdstukken bij elkaar. Er worden factoren beschreven die van invloed kunnen zijn op uw pijn. Tijdens het lezen beslist u of de factor van invloed is. Niet elke factor is van toeppassing op uw situatie.
Niet alle factoren kunnen en hoeven gerepareerd te worden. Het wordt lastig om deze factoren te veranderen. Maar het positieve is dat u kan aanpassen en een hogere tolerantie kan krijgen om de pijn en beperkingen te verminderen.

Pijn is multidimensionaal:
Wanneer pijn aan blijft houden gaat het minder om de weefsel schade en meer over alles in uw leven of iets specifieks dat u meer sensitiever maakt. Onthoud dat pijn normaal is, maar hoe langer pijn aanhoud hoe beter we worden in het voelen van pijn. Het systeem is gevoeliger voor prikkels. Er zijn minder prikkels nodig om tot pijn te komen en verschillende factoren hebben hier mee te maken.

Pijn is te vergelijken met het vullen van een emmer. Veel factoren hebben invloed op de inhoud van de emmer. Het kan zijn dat iemand veel fysieke, mechanische, emotionele en sociale stressoren heeft zonder pijn te ervaren. Maar een plotselinge verhoging in één van deze stressoren of een extra stressor kan de emmer doen overstromen. Mensen ervaren vaker pijn als er veranderingen zijn in hun stressoren. Het is het onvermogen om je aan te passen aan de nieuwe stressoren dat pijn veroorzaakt, niet de hoeveelheid stressoren.

Pijn ontstaat wanneer we ons niet kunnen aanpassen of  de stressoren niet kunnen tolereren. De emmer wordt gevuld door de Bio -Psycho -Sociale factoren in ons leven. In andere woorden door alles in ons leven.

We moeten er voor zorgen dat de emmer niet overstroomt.

Het zit niet allemaal tussen de oren!

Zelfs hulpverleners raken hiervan in de war. Zodra ze beginnen te praten over emoties, psychologische en sociale factoren of betrokkenheid van het brein is er vaak de aanname dat de pijn tussen de oren zit. Dat ze het hebben over deze factoren wil niet zeggen dat het lichamelijke gedeelte niet belangrijk is of dat de pijn verzonnen is. Het is zo dat de bio -psycho en sociale factoren de fysieke factor kunnen versterken.

Wanneer u een hele dag op een houten stoel zit kan het zijn dat u op het einde een stijve of pijnlijke kont heeft. Maar wanneer u gestrest of ongerust bent voelt u de pijn aan de kont meer. Dat is niet alleen in uw hoofd. Als uw geliefde vast zit onder een boom heeft u veel meer kracht om die op te tillen, dan dat u in de fitness zaal gewichten staat te heffen. Dit is geen ingebeelde kracht. Zo werkt het ook met pijn, het is echt en niet ingebeeld.

Het mooie aan ‘’de emmer’’ is dat er meerdere opties zijn om te voorkomen dat hij overloopt. Het is niet 1 ding die opgelost moet worden.

Mensen zijn goed in aanpassen.
Het lichaam is gemaakt om fysieke stressoren op te vangen en zich daaraan aan te passen. Door fysieke stressoren (Trainen, tuinieren of zware dingen tillen) op te zoeken, veranderdt het lichaam langzaam om die stressoren te kunnen dragen.
Maar we voelen vaak pijn of raken geblesseerd wanneer we meer doen, dan waar we klaar voor zijn.
De meeste mensen starten niet zomaar aan het beklimmen van de hoogste bergen. Ze trainen stap voor stap om voor langere periodes te klimmen en wandelen. Dat wil niet zeggen dat we die activiteiten nooit kunnen doen. Maar we moeten er langzaam naar toe werken om de fysieke stressoren te kunnen tolereren. We  moeten een balans vinden in het genoeg doen om het lichaam te laten aanpassen aan de fysieke stressoren en niet te veel te doen om ons systeem te overbelasten, te sensitiseren of geblesseerd te raken.

We passen ons aan om toekomstige stressoren te kunnen tolereren.
Bij het vinden van uw pijn factoren is het goed om te reflecteren of u teveel of te snel doet voor als u er nog niet klaar voor bent. Er zijn drie vragen die u daarbij helpen:

 1. Hoeveel doe ik?
 2. Hoe snel ga ik vooruit?
 3. Waar ben ik op dit moment klaar voor?

#3 is interessant. Als u terughoudend of bang bent of als u het gevoel heeft dat u niet kan aanpassen dan zal bereidheid verlagen en dus veranderen wat u aan kan.

Degeneratie en spier scheuringen
U heeft vast gehoord dat er pijn van een verstuiking, artrose of een tussen wervel schijf komt. Of ze hebben op een scan een scheur gevonden in uw spier. Het klinkt eng en geeft het idee dat er iets mis is. Echter is dit irrelevant. Niemand vertelt u dat iedereen deze symptomen krijgt, het hoort bij het ouder worden. Mensen kunnen artrose hebben zonder pijn en een spier scheur hebben zonder dat ze het zelfs merken. Het is net zo normaal als het grijs worden van uw haar of rimpels krijgen. Dat zijn ook symptomen van het ouder worden en deze doen geen pijn.
Mensen zijn goed in aanpassen en tolereren. Mensen kunnen dus een ‘’versleten’’ (artrose) knie hebben zonder dat ze daar pijn aan hebben. Maar in sommige gevallen zorgen ze voor het bijdrage aan pijn. Waar we aan willen werken zijn dan de factoren die uw sensitiseren. We kunnen de artrose niet veranderen, maar wel de factoren die uw sensitiseren.

Kracht en lenigheid
Het komt vaak voor dat mensen met pijn zichzelf de schuld geven. Zoals ‘’mijn rug is zwak’’, ‘’ik heb niet genoeg rek en strek oefeningen gedaan waardoor mijn pezen kapot zijn gegaan bij het hardlopen’’. Deze gedachtes hebben veel mensen, maar is niet waar. Het is goed om te trainen. Kracht en flexibiliteit werken soms goed tegen de pijn. U heeft geen pijn omdat u zwak of stram bent.

Spierkracht is belangrijk als u dingen wil doen die het uiterste van uw spierkracht vragen. Dan kan er spier schade ontstaan. Maar weefsel schade is niet het voornaamste bij pijn. Er zijn maar weinig mensen die deze uiterste van hun lichaam vragen. Uw rug is erg sterk en stabiel. Het heeft niet veel spier kracht nodig om stabiel te blijven in veel activiteiten. Als u wandelt, tuiniert, zit, staat en dagelijkse bezigheden doet vraagt u niet het uiterste van uw lichaam. Dus de uitspraak dat iemand slap is, is dus niet waar.

Dat gaat ook op voor stramheid, mensen kunnen stram zijn en geen pijn hebben maar ook lenig zijn en geen pijn hebben.

Fysieke labiliteit
Het kan zijn dat er gezegd is dat uw pijn van een ‘’slechte’’ houding afkomt. u bent asymmetrisch. Als het lichaam een auto of brug zou zijn zou dit op gaan. Dan is een veranderde stand gevaarlijk.

Het lichaam is echter een ecologisch systeem. Zitten en uw houding hebben een slecht verband met pijn. Het is inderdaad wel zo, als u lang zit dat uw rug kan gaan vervelen.

Maar er is niet een ‘’perfecte’’ houding die u pijnloos laat zitten. U kan denken dat uw houding slecht is of dat het slecht is dat uw ene schouder lager staat dan de andere. Maar dat is normaal. Andere mensen hebben dat ook en hebben geen pijn. Als we deze onderwerpen onderzoeken komt er uit dat er een slecht verband zitten tussen deze asymmetrieën en pijn.

U heeft een afwijking in uw lichaam of is asymmetrisch.

Kijk eens om u heen naar vrienden, familie of kennissen en u zult zien dat niemand symmetrisch is. Spiegel één kant van uw lichaam eens en u zult zien dat het heel raar is, het is normaal om asymmetrisch te zijn. Voorbeelden als gewicht heffers of zwemmers die een scoliose hebben en toch op olympisch niveau sporten. Of de wereld record houder van de marathon die platvoeten heeft.

Er is gezegd dat uw houding slecht is.

Als het zeer doet als u zit en het voelt beter als u beweegt dan is het goed om te gaan bewegen. Ga lopen of als het goed voelt slenteren. Of ga achterover hangen als dat goed voelt. Er is geen één houding die het beste is. U heeft bewegingsvrijheid nodig en afwisseling. Houd niet vast aan het idee dat er een ‘’perfecte’’ houding bestaat. Doe vooral de dingen die goed voelen. En bedenk dat de pijn niks te maken heeft met het zitten. Bedenk andere factoren die een rol kunnen spelen bij het voelen van uw pijn.

Algemene gezondheid
Net als dat we vinden dat pijn normaal is, vinden we dat stress normaal is. Het is niet de stress die slecht voor ons is, maar hoe we er op reageren. Als u ineens meer stress krijgt of er is iets veranderd in uw leven waardoor u minder met stress om kan gaan gaat u sensitiseren en heeft u een grotere kans op pijn.

Stress(tolerantie) is niet alleen gerelateerd aan pijn, maar ook aan herstellend vermogen. Veel stress kan het fysieke herstelproces vertragen.

Wanneer u voor het eerst pijn heeft kan het een verband leggen met een stressvolle ervaring. De stress en de chemische reactie die er bij plaatsvind kan het in de toekomst makkelijker maken om de pijn op te wekken. Het is hetzelfde als de verbinding tussen een geur of geluid dat een herinnering oproept. Dat heeft dus niks te maken met dat u zwak bent of u weer een blessure hebt. Maar een stressvolle ervaring kan dan makkelijker weer pijn opwekken.

Slapen werkt beschermend. Slapen helpt het herstel proces en geneest. Slaap laat ons de-sensitiseren. Het bouwt een bescherming tegen alle dingen die ons kunnen senistiseren. Te weinig slaap (minder dan 7 uur voor sommigen) of verstoorde slaap kan er voor zorgen dat u sensitiseert. Dus als u normaal een pijn score van 1 op de 10 hebt. Kan dat met te weinig slaap 4 op de 10 worden.

Te weinig slaap is in weterschappelijk onderzoek in verband gebracht met hogere kans op een blessure (bij atleten en militairen) en op het veranderen de prikkelbaarheid van het zenuw stelsel.

Er zit een grens aan aanpassen:
Kijk naar stressoren in het leven als normaal. U kunt ze niet ontwijken. Het is normaal om stress te hebben op uw werk. U zult trappen gaan lopen en zware dingen tillen. U kunt depressieve  gevoelens of angst hebben. En het is heel normaal angst te hebben om geblesseerd te raken of om pijn te voelen. Deze gevoelens zijn juist nuttig. U kunt beter 2 seconden voor het gevaar bang zijn, dan erna.

Deze factoren die bijdrage aan de pijn zijn heel normaal. Pijn is ook normaal en kunt u ook niet ontwijken. U komt het allemaal een keer tegen. Zoals bij uw vrienden in de nek knijpen, we hebben allemaal die zere plek.

Dat geld ook voor scherpe pijn. We hebben allemaal weleens scherpe pijn, als we de trap oplopen en er een steek in de knie schijf komt. Of u staat op uit uw stoel en u voelt een scherpe pijn in uw rug. Dit betekent nog niet dat er meteen schade is.

Wat belangrijker is hoe u reageert op deze normale stressoren. Terug kijkend op de theorie van de emmer, u kunt de emmer wat leger maken of u kunt de emmer groter maken.

De steek van een wesp

Bijna iedereen heeft pijn na een steek van een wesp, voor een korte tijd. Maar er zijn ook mensen die heftige reacties krijgen op een normale steek van een wesp. Hij begint te zwellen, ontsteken en het hele systeem raakt over-beschermd. Het is de reactie die het gevaarlijk maakt.

Zo kunt u het ook met pijn vergelijken. Het is normaal om pijn te hebben. Het is heel normaal om spierpijn of artrose te krijgen. Alleen raken sommige mensen over-beschermd. Dit wordt beïnvloed door een aantal factoren die in dit handboek beschreven staan. Dus we gaan de factoren behandelen die u over-beschermend laten reageren. Alles wat u kan sensitiseren.

Onthoud dat belasting iets goeds is. Het zorgt voor ontspanning. Dat kan maar tot op zekere hoogte. We gaan daarom de balans zoeken tussen belasting en herstel. Die verhouding gaat veranderen na verloop van tijd. Er zal iets zijn wat u nu moet laten. Maar in de toekomst weer kan gaan oppakken, u zult gaan aanpassen en niet alles hoeven te ontwijken.

Anders bewegen met pijn
Wat we regelmatig zien is dat we anders gaan bewegen met pijn. Wanneer u door uw enkel gaat, loopt u mank. Dat is een bescherming die vaak onbewust gebeurd. Soms om minder pijn te hebben en soms om aan andere te laten zien dat je hulp nodig hebt.

Dit gebeurd ook met lage rugpijn. Als we pijn hebben in de rug verstijven we dat gebied. We vermijden bijvoorbeeld het bukken. Als het pijn doet gaan we dat ook niet doen en dat is normaal. Na verloop van tijd gaat de rugpijn weg en gaan de meeste mensen weer normaal en zonder angst bewegen.

Soms kan het advies bedoeld om je te helpen, eindigen in een gewoonte die niet meer handig is. Zo werd vroeger het advies gegeven bij artritis, lage rugpijn en spier scheuren dat je veel rust moet houden en pijnstillers moet pakken.

Voor rug advies heeft u vast wel eens gehoord: ‘’tillen vanuit de benen’’, ‘’rug recht houden’’ of ‘’de buik aanspannen voor u iets doet.’’ Eigenlijk hebben we dus gezegd dat u mank moet blijven lopen met de enkel ook al doet hij geen pijn.

Pijn is multidimensionaal en u kunt de emmer vullen waardoor u sensitiever word. Zo word ook bewegen beïnvloed door die factoren. Als u bang bent om te bukken dan doet u dat voorzichtig en soms angstig. Stel u voor dat u naar de overkant van een bevroren meer moet lopen. Dan past u het lopen aan naar kleine schuifel pasjes uit angst om te vallen en misschien een blessure op te lopen.

Met aanhoudende pijn verliest u mogelijkheden om te bewegen. u houdt vast aan de tips die u voorheen geholpen hebben, maar nu gekoppeld zijn aan de pijn. En zoals genoemd worden we beter in het leren van pijn en het beschermen er van, zo kunnen deze bewegingen leiden tot pijn. Alsof u nog steeds met schuifel pasjes loopt (alsof u op ijs loopt) terwijl u eigenlijk op de stoep loopt.

Pijn als een gewoonte
Gewoontes kunnen door veel dingen aangezet worden. Iemand die rookt zal aangeven dat hij de behoefte heeft om te roken bij sommige mensen of in situaties (zoals uitgaan of dineren). De omgeving of emoties kunnen een trigger zijn voor die gewoontes. Mensen die van hun verslaving af willen, vermijden hun vrienden die de gewoonte normaal stimuleerde.

Dit geldt ook voor pijn. Op een bepaalde manier, met bepaalde gedachten of in een bepaalde omgeving kan bewegen met pijn deze factoren met elkaar koppelen als een gewoonte. De pijn word als het waren geleerd. We willen dat u dus op een andere manier of in een andere omgeving gaat bewegen. Zo kunt u de gewoonte afleren of nieuwe koppelingen leggen met bewegen.

Wat kunt u doen?
Er achter komen wat uw gedachten en overtuigingen zijn over pijn en bewegen. Zijn deze reëel en helpen ze bij het herstellen? Ga daarna op onderzoek met bewegen. U mag alles proberen het is een kwestie wat u aan kan. U bent gemaakt om op verschillende manieren te bewegen, probeer ze allemaal uit.

Emoties en psychologische factoren
Wanneer u gaat nadenken over wat invloed heeft op uw pijn, besef dan dat het waarschijnlijk komt vanwege meerdere factoren die met elkaar botsen. U kan een spierscheur hebben en er niet veel van merken.

Wanneer u hoort over psychosociale factoren bedenk dan wat voor invloeden die factoren hebben op alles wat u doet. De 2 meest bekende psychosociale factoren zijn catastroferen en bewegingsangst. Deze zijn op de korte duur van nut, maar na verloop van tijd gaan ze niet meer op. Dan werken ze alleen maar tegen.

Catastroferen;  De neiging om het bedreigingsniveau van pijn te vergroten en het voelen van hulpeloosheid     bij pijn. En het onvermogen om pijn gerelateerde gedachten te onderdrukken tijdens of na pijn. In andere woorden, we bedenken het slechtste scenario en daarna vergroten we de problemen. Het is normaal om ongerust of bedacht te zijn. Maar catastroferen is je eigen te druk maken en dit resulteert in sensitisatie en verergert de pijn beleving.

Bewegingsangst; U heeft pijn en als u beweegt kan het zijn dat de pijn toeneemt of terug keert. In sommige omstandigheden kan dit u helpen, wanneer u schade heeft opgelopen en rust nodig heeft om te genezen. Maar na verloop van tijd is het genezen en gaat u als het goed is weer normaal bewegen. Of u blijft die angst houden voor bewegen.

Net als het catastroferen is het op het begin behulpzaam. Maar na verloop van tijd zorgt de angst voor bewegen, te weinig bewegen of de angst voor de pijn voor een hogere sensitiviteit en versterkt ons pijn alarm. We overdrijven een normale reactie. En dat zorgt er voor dat u gesensitiseerd raakt en een versterkte pijn alarm krijgt.

Wat kunnen we er aan doen?

 1. Herkennen dat deze factoren van invloed zijn
 2. Overweeg uw gedachten hierover of wat u geleerd heeft over pijn. Vaak heeft u goed bedoeld advies gekregen, maar dat niet voor u opgaat en tegen kan werken.
 3. Begin met het ontdekken van bewegingen die u normaal niet zou durven. Het langzaam aanpakken van deze bewegingen kan er voor zorgen dat u minder angst ervaart en u sensitiviteit verlaagt.
 4. Korte termijn doelstellingen, succes ervaringen bij het bewegen en betekenis volle activiteiten plannen kunnen helpen bij het catastroferen. U overtuigt uzelf dat er hoop is en zult merken dat u sterker bent dan u denkt.

Tegenwerkende coping-strategieën
Ontwijkende coping; Het ontwijken van pijn kan in eerste instantie helpen en is een normale reactie. Op de korte termijn is het goed om zware belasting of pijnlijke bewegingen te vermijden. Maar wanneer het aanhoud gaat het alleen maar tegen werken. Het is niet meer normaal en behulpzaam om bewegingen te vermijden als de schade herstelt is.
Als u ongerust bent dat het bewegen van de arm boven uw hoofd of hardlopen meer schade maakt, dan vermijd u die activiteiten. Maar wij zijn goed in aanpassen en als u voortdurend deze activiteiten gaat vermijden kunt u er angst voor ontwikkelingen en gesensitiseerd raken. de angst en het vermijden activeren de pijn reactie, zelfs als u geen schade meer doet of hebt.
Het ontwijken van belangrijke activiteiten, zoals hobby’s of tijd met vrienden, maakt u ook sensitiever op basis van sociaal isolement, niet lekker in u vel zitten of extreme waakzaamheid. Dit betekent dat u het lichaam niet meer vertrouwt om sterk te zijn en bescherming nodig heeft en moet worden ontzien. En daar draait pijn om, het gevoel van bescherming nodig hebben. Beantwoord deze vragen eens:

 1. Welke bewegingen durf ik niet te maken?
 2. Zijn er bewegingen die leiden tot pijn en schade?
 3. Wat is de rede dat deze bewegingen tot pijn of schade leiden?
 4. Wat gebeurd er als u deze bewegingen of activiteiten weer gaat doen?

Doorzettings-coping
‘’het moet pijn doen om iets te bereiken’’; ‘’pijn is een zwakheid die het lichaam verlaat’’; ‘’negeer de pijn en doorzetten’’.
Ook deze gedachten zijn normaal op het begin van pijn. Iedereen heeft weleens pijn en het gaat met de tijd wel weer weg zonder er iets te voor hoeven laten. Maar omdat we goed zijn in het leren van pijn, hoe langer de pijn aanhoud (sensitisatie en leren) zou het goed zijn om een stap terug te doen en alles even te laten rusten.
Typisch aan de doorzettings-coping is dat ze wel goede dingen doen (blijven bewegen) maar doen dit juist teveel. We zijn op zoek naar de balans tussen ontwijken (bescherming) en doorzetten (bloodstelling).
Samen met u therapeut kun u zoeken naar gewoontes die u sensitiseren, zonder dat u het zelf door hebt.

Belangrijke activiteiten in uw leven missen
Soms staat uw leven even stil. Activiteiten waar u eerst van kon genieten kunnen nu niet meer vanwege de pijn of de angst om pijn te krijgen of zelfs schaamte om de pijn te laten zien. Soms word het advies gegeven om te stoppen met hobby’s als tuinieren of hardlopen. Langzaam word uw wereld kleiner en kleiner en verliest u alles wat jou eigen maakt. Begin langzaam dingen op te pakken die u graag doet. Het hoeft niet genezen te zijn voor dat u activiteiten op kan pakken. Vraag: Wat zou u aan het doen zijn als pijn niet in de weg zou staan?
Kort door de bocht: ga die activiteiten weer doen. Voor sommigen is dat genoeg, anderen hebben meer begeleiding nodig. Soms zijn er barrières die u tegenkomt of ervaart waardoor u die activiteiten niet meer wil doen.
Enkele van deze barrières zijn:
– Als ik iets doe dan heb ik daar een aantal dagen last van
– Ik kan niks doen voordat mijn pijn weg is
– Er is mij gezegd dat ik rust moet houden en genezen
– Het doet gewoon te veel pijn als ik iets doe en mijn vrienden begrijpen dat niet
– Ik ben bang dat het veel pijn gaat doen

Staat pijn gelijk aan schade?
Als u deze vraag kan beantwoorden dan is het makkelijk om te beslissen of pijn uw gids moet zijn. We krijgen aangeleerd dat als iets zeer doet u er meteen mee moet stoppen anders ontstaat er schade. Soms is dit waar en in sommige gevallen gaat dit niet op. We gaan voorbeelden geven over wanneer u moet luisteren naar pijn.

Wanneer moet u luisteren naar de pijn?
Wanneer u iets zwaars tilt en pijn schiet erin, dan doet u er goed aan om daar naar te luisteren. De pijn geeft een signaal van mogelijke schade. Evalueer wat de pijn betekent in uw situatie. Probeer eens een beweging die normaal pijn doet. Probeer eventueel of u hem ander kan doen. Voor milde pijn ga eens door doe de beweging eens 3-5minuten achter elkaar? Als het meer pijn gaat doen en dagen aanblijft houden, probeer dan eens wat rustiger op te bouwen. Als u een harde klap in de keuken hoort ontwijkt u de keuken ook niet voor altijd? Met pijn is het hetzelfde ga op onderzoek uit, soms geeft pijn aan dat er potentiele schade zit dan moet u wat rusten. Maar niet in alle gevallen is dat.

Wanneer is pijn een slechte gids?
Als u lang pijn heeft draait het meer om de sensitiviteit van uw alarm systeem dan een voorspelling doen over potentiele schade.
Nu is het tijd om de bewegingen te doen die normaal gesproken pijn doen. Is er een manier waarop u de beweging kan maken zonder dat het al te veel pijn doet, weet ook dat we ook wel wat pijn kunnen dragen. Pijn staat niet gelijk aan schade, dit zorgt er voor dat we ons kunnen aanpassen en pijn kunnen tolereren. Zorg ervoor dat u de pijn af en toe op zoekt zonder dat u er dagen last van heeft. Herhaal dit en geef het de mogelijkheid om aan te passen. Zo kunt u de balans vinden tussen pijn vermijden en wat u kunt hebben.

Zelfredzaamheid
Is iemands overtuiging om te slagen in specifieke situaties of een taak te volbrengen. We hebben het al eens gehad over de emmer, daarin worden al onze stressoren in gegooid en eens stroomt die over. Om dat te voorkomen kunt u of de emmer groter maken of de inhoud verminderen. Zelfredzaamheid is een manier om de emmer groter te maken.
Een lage zelfredzaamheid komt vaak voor als u het gevoel heeft dat er  iets gerepareerd moet worden. Door een speciale operatie, oefening of behandeling zult u beter worden en voordat u die behandeling niet hebt gehad, kunt u ook niet herstellen.
Werk samen met uw therapeut om uw revalidatie op maat te maken. Kijk welke factoren bij u van invloed zijn. En wederom: u hoeft niet eerst gerepareerd te worden, voordat u beter kan worden.

Reparatie heeft u niet nodig
Het is een concept die moeilijk te begrijpen is. Maar u heeft zoveel veerkracht en aanpassingsmogelijkheden. U kan artrose hebben of een spier scheur en geen pijn hebben. U kunt een beenlengte verschil hebben of een kronkel in uw rug. Angst en depressie kan uw leven beïnvloeden. En dit alles hoeft niet gepaard te gaan met pijn. Slappe spieren hoeven niet meteen tot een beperking te leiden.
Al deze factoren vullen de emmer en hoeven niet per se te veranderen. Stress is niet altijd slecht, het is de reactie die we hebben op de stress die slecht voor ons kan uitpakken. Zelfredzaamheid en tolerantie opbouwen zijn manieren om u hiervoor aan te passen.
Door langzaam uw visie op uw lichaam, de pijn en uw röntgenfoto’s te veranderen en inzien wat u er zelf aan kan doen, kunt u tolerantie op gaan bouwen. Wanneer u meer gaat doen  en leert wat u allemaal kan, begint u te bouwen aan uw zelfredzaamheid.
Wanneer de zelfredzaamheid toeneemt en u er successen mee gaat behalen zal het niet alleen uw overtuigingen en uw gedrag veranderen of uw emmer groter maken. Het kan het ook de inhoud van die emmer veranderen. Net als dat pijn in een neerwaartse spiraal erger kan worden. Kan zelfredzaamheid en tolerantie die spiraal ombuigen. Zelfredzaamheid is een goede start om uw sneeuwbal van herstel te creëren.

De dimensies van pijn
Pijn is moeilijk te begrijpen. Pijn word door meerdere factoren beïnvloed. Niemand is in staat om alle factoren die van invloed zijn in kaart te brengen. Maar we weten wel dat het meer is dan alleen weefsel schade.
– Sociale factoren; Een van de beïnvloedende factoren is het sociale aspect. Bijvoorbeeld alle stressoren in uw leven en hoe u daarop reageert als: geld problemen, werk situatie en steun van uw vrienden en familie. Zelfs onze cultuur heeft invloed op de perceptie van pijn.
– Lifestyle factoren; Net als eerder besproken is slapen een belangrijke factor dit is een lifestyle factor. Maar er zijn meer factoren van uw algemene gezondheid die invloed hebben op pijn. u kunt zo gedreven zijn in uw werk of hobby’s dat u ander gezond gedrag niet vertoont. Denk aan sporten of een dieet, dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op de gevoeligheid van uw zenuwstelsel en dus uw pijn.
– Algemene gezondheid; Andere ziekte of aandoeningen hebben ook invloed op de pijn. Mensen met suikerziekte hebben meer kans op pees klachten of zelfs een frozen schoulder.

Hoe word ik gezonder?
Wanneer u denkt aan gezondheid wilt u verder kijken dan alleen uw fysieke activiteiten en uw dieet. Denk aan uw fysieke gezondheid en uw emotionele gezondheid. Denk aan hoe u met problemen omgaat, zoals op het werk. Of de hobby’s die u graag zou willen doen. En denk aan de relatie met uw partner, vrienden en familie.
Niemand is perfect en niemand hoeft perfect te zijn. Het is verkeerd om te zeggen dat u, uw leven om moet gooien voordat u pijnloos kan zijn. We kunnen fouten maken wat betreft onze gezondheid want we hebben altijd een mate van tolerantie.
Kijk met uw dokter of hulp verlener waar de belangrijke gezondheidsvragen wat u betreft liggen.

Kies vooral de dingen die belangrijk voor u zijn.

 

Bronnen:

Copyright 2014 Jansen, G., & Batink, T. || Time to ACT! Uitgeverij Thema || www.timetoact.nl

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close